De 10 grootste geheimen van succesvol beleggen

Succesvol beleggen is geen kwestie van geluk. Succesvol beleggen is ook geen spel vol actie en spanning. Als je echt succesvol wilt beleggen dan zul je de regels moeten kennen en deze structureel moeten toepassen. Heel simpel en niks meer dan dat. Dit zijn ‘de 10 grootste geheimen van succesvol beleggen’ die de meeste beleggers niet kennen.

10 Geheimen van Succesvol Beleggen

Succesvol Beleggen 1: Stap in als anderen uitstappen

Van alle beleggers is slechts 2% in staat om geld te verdienen. Dat betekent dus dat 98% van de mensen geld verliest op de beurs. Die 2% kan dus het geld ontvangen dat de andere mensen kwijt raken, alleen moet je wel dat doen dat zij niet doen en niet doen wat zij doen.

Een voorbeeld: De AEX stond in 2000 rond de 700 punten. Op dat moment was bijna iedereen positief en had het idee dat de AEX verder zou oplopen tot de 1.000 punten. Dat gebeurde niet en de AEX zakte in de jaren er na alleen maar verder en verder.

Op het moment dat de AEX rond de 200 punten stond begonnen dezelfde mensen en media te roepen dat het nog verder zou dalen tot misschien wel 150 punten. Vanaf dat moment is de AEX uit zijn dal gekropen en aan een sterke opmars richting de 350 punten gegaan.

Meedoen met de massa kan dus gevaarlijk zijn.

Succesvol Beleggen 2: ‘The Trend is your Friend’

Op de beurs worden veel Engelse woorden, termen en uitdrukkingen gebruikt. Net als deze. Met ‘The Trend is your Friend‘ wordt aangegeven dat je zou moeten handelen in de richting van de trend. De trend wordt bepaald door de koersverloop van een periode en kan omhoog, opzij of naar beneden zijn.

Als een aandeel in een bepaalde richting beweegt, kijk dan of je mee kunt liften en of je er op één of andere manier financieel van kunt profiteren. Zodra de trend veranderd zul je ook je positie moeten aanpassen.

Eigenwijsheid wordt afgestraft

Veel mensen hebben het idee dat ze de beurs moeten kunnen voorspellen om succesvol te kunnen zijn met beleggen en dat is niet nodig. Wel kun je kijken naar wat de meest logische volgende koersbeweging zou kunnen zijn en daarop speculeren. Gaat het goed dan blijf je zitten, maar gaat het fout dan moet je direct actie ondernemen en uitstappen.

Blijf je met de positie zitten met het idee dat het wel goed komt, dan loop je het risico om heel veel geld kwijt te raken.

Succesvol Beleggen 3: Kleine verliezen, grote winsten

Een veel gemaakte fout van particuliere beleggers is het laten oplopen van verliezen. Ze kopen aandelen met de bedoeling er geld mee te verdienen, maar zodra de koers naar beneden toe gaat worden de aandelen geparkeerd om ooit weer eens te bekijken als de koers weer wat hoger staat. Deze ‘Buy and Hold’ strategie mag voor Warren Buffett misschien fantastisch werken alleen meneer Buffett weet heel goed welk aandeel wel en welke niet te kopen.

aarbij komt dat hij als groot aandeelhouder ook vaak één of twee leden voor de raad van commissarissen mag leveren waardoor hij gedeeltelijk ook controle krijgt over het bedrijf.

Het grote gevaar van deze methode is dat je je verlies heel lang niet goed gaat maken en bovendien, het aandeel moet meer stijgen dan het gedaald is om weer winstgevend te worden. Is een aandeel van €100,- met 10% gedaald, dan moet het aandeel 11% stijgen om weer op break even te komen. Als het aandeel 50% is gedaald, dan moet het aandeel verdubbelen om weer op gelijke koers te komen.

Succesvol Beleggen 4: Langzame stijging, snelle daling

In de afgelopen decennia is de gemiddelde waardestijging van aandeel zo 6% geweest. De afgelopen jaren is het meerdere keren voorgekomen dat er een jaar tussen zat dat de koersen van aandelen helemaal niet omhoog gingen, maar naar beneden. Soms komt de koers van een aandeel na een jarenlange stijging opeens in een downtrend en verliest het in korte tijd 50% van de waarde.

Een voorbeeld is Ahold dat na een boekhoudschandaal in een aantal dagen bijna de gehele beurskoers zag verdampen. Het bedrijf had er jaren over gedaan om die koers te bereiken en in een mum van tijd stond het aandeel op een paar euro.

Succesvol Beleggen 5: Meer winst met opties

Beleggen in aandelen kan heel aantrekkelijk zijn en er zijn fantastische winsten te behalen. Echt snel gaat dat vaak niet. Wil je meer winst maken, dan kun je ook gaan beleggen met opties. Met opties heb je meer mogelijkheden en je kunt je winst met vele procenten verhogen.

Stel, je wilt het aandeel Heineken kopen voor €40,- per stuk. Voor 100 aandelen moet je al €4.000,- neertellen. Gaat het aandeel €1,- omhoog, dan heb je €100,- verdiend. Dat is 2,5% rendement.

Met een call optie 40 voor €40,- (je koopt het recht om 100 aandelen voor €40,- per stuk te kopen), maak je op €41,- zo’n €80,- winst en dat is 200%.

Succesvol Beleggen 6: Met een Put zit je goed

Beleggen brengt risico’s met zich mee en als belegger zou je die risico’s zo klein mogelijk moeten houden. Als je een nieuwe auto koopt sluit je direct een all-risk verzekering af omdat je niet wilt dat er iets met je nieuwe aanwinst gebeurt. Heb je net een plukje aandelen gekocht, dan staat er niet een verzekeringsman op je stoep die je even komt vertellen hoe je je aandelen kunt verzekeren.

Jammer, want het kan wel. Buiten het kopen van call opties, waarmee je het recht hebt om aandelen te kopen, kun je ook een put optie kopen, waarmee je het recht krijgt om aandelen te verkopen. En dat kan zeker handig zijn als je aandelen in bezit hebt.

Succesvol Beleggen 7: Aandelen verhuren voor meer inkomsten

Er is geen vastgoed investeerder die huizen koopt alleen maar om ze later met winst te verkopen. Een huis laat je niet leeg staan, die verhuur je. Maar waarom wordt dat dan niet met aandelen gedaan? Ook op je aandelen kun je extra rendement maken, vergelijkbaar met dat van de verhuur van huizen.

Als je aandelen in bezit hebt zou je ook een call optie kunnen verkopen. Deze geeft het recht om aandelen te kopen en als jij dat recht hebt verkocht, krijgt iemand anders dat recht. Wanneer dit recht wordt uitgeoefend dan heb jij de verplichting om aandelen te leveren en dat terwijl je ze al in bezit hebt. De premie die voor de optie is betaald steek je in ieder geval in je zak.

Succesvol Beleggen 8: Handel als een professional

Professionele handelaren gebruiken andere regels dan particuliere beleggers. Van de particuliere beleggers verdient maar een heel klein percentage ook echt geld met beleggen en bij de professionele partijen is dat percentage een stuk hoger.

Als je gaat beleggen is het dus handig om de regels te kennen van de professionele handelaren. Niet alles kun je één op één overnemen, maar een aantal belangrijke zaken wel.

Professionele handelaren kennen de markt erg goed en weten dat de particulieren de beurzen openen. Dat betekent dat de particuliere beleggers ’s morgens al hun orders inleggen en daardoor kan de beurs al snel heen en weer schieten. Professionele handelaren handelen minder vaak in de opening van de dag en doen dit veel meer aan het eind van de handelsdag.

De particulieren openen de beurs, de professionals sluiten de beurs.

Succesvol Beleggen 9: Keep it simple

Beleggen is voor veel mensen een interessant en spannend spelletje en er wordt altijd gezocht naar DE kans die niemand ziet. Zo worden er heel veel trucjes bedacht om de markt te verslaan en claimen sommigen die te hebben gevonden. Maar als die trucjes zo goed werken, waarom zijn die mensen dan niet schat rijk geworden.

De meest succesvolle beleggers gebruiken geen trucjes en hebben een goed uitgedachte strategie die zijn continu volgen. Het zijn geen hele moeilijke dingen of optieconstructies die ze gebruiken, maar een gezond verstand helpt enorm.

Boekjes, trainingen en andere zaken die over trucjes in beleggen gaan, gaan als warme broodjes en de meeste zullen er achter komen dat het voor hen niet werkt. Het is niet het trucje maar de strategie die iemand toepast die ervoor zorgt of je wel of niet succesvol bent met beleggen.

Houd het simpel en denk goed na voordat je een belegging doet. Als het haast te mooi is om waar te zijn, is dat het vaak ook!

Succesvol Beleggen 10: Diversifiëren of specialiseren

Door beleggingsadviseurs wordt de particuliere belegger aangeraden om beleggingen te diversifiëren. Dat betekent dat je van iedere branche en van verschillende producten iets in portefeuille zou moeten hebben. Dit om risico’s af te dekken.

Alleen, als je de risico’s afdekt, wat dek je dan nog meer af? Juist, de winst. Ook hiervan krijg je het gemiddelde en dat is nou niet echt iets waar je warm voor zult lopen. Diversifiëren is dus eigenlijk kiezen voor het gemiddelde en niet voor de mooie grote uitslagen die je eigenlijk zou willen met beleggen.

Goede professionele handelaren kiezen niet voor diversifiëren maar voor specialiseren. Door een branche helemaal te kennen kun je veel beter inschatten of een branche of specifiek aandeel omhoog dan wel omlaag gaat. En in beide gevallen kun je geld verdienen.

Comments are closed